24 maart 2023

Welke soorten educatief speelgoed voor babys zijn er?

Je hebt vast weleens gehoord van de verschillende fases van ontwikkeling waar baby's zich in bevinden. Educatief speelgoed ondersteunt op het niveau waarin de baby zich bevindt. Wat lijkt op een simpel speeltje, kan voor een baby van een bepaalde leeftijd veel uitdaging en ervaringen bieden. Welke soorten educatief speelgoed voor baby's zijn er? Afhankelijk van de leeftijd, zal het speelgoed sterk verschillen. Als je zoekt naar speelgoed dat educatief is voor een 1 jarige, kom je heel wat anders tegen dan als je speelgoed baby 6 maanden zoekt. Leerzaam speelgoed 1 jaar draait meer om probleemoplossing, terwijl speelgoed voor de allerkleinste nog gewoon om fysieke activiteiten gaat, zoals leren grijpen en vasthouden.

Waarom is educatief speelgoed belangrijk?

Een baby groeit niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Het leren aansturen van spieren vindt in het hoofd plaats. Door je baby op de juiste momenten de juiste hulpmiddelen te geven, kan de ontwikkeling ondersteund worden. Waar is speelgoed educatief goed voor? Het gaat om ruimtelijk inzicht ontwikkelen, cognitieve vaardigheden ontwikkelen, creativiteit en denkvermogen stimuleren en de fijne en grove motoriek oefenen. Speelgoed is daarin essentieel. Per kind verschilt de ontwikkeling en het moment waarop bepaald speelgoed geschikt is.

Wat betekent educatief speelgoed?

Educatief speelgoed is ontwikkeld met de ontwikkeling van de baby of het kind in gedachten. Bij het ontwerp van het speelgoed wordt nagedacht over de fysieke ontwikkeling, cognitieve ontwikkeling en motorische ontwikkeling. De betekenis is voor educatief speelgoed baby 6 maanden meer gericht op geluid en zicht en op actie en gevolg. Bijvoorbeeld het bewegen van een rammelaar leidt tot een leuk geluidje. In de leeftijd daaronder is de kans groot dat een baby nog geen interesse in dit speelgoed heeft. Op een oudere leeftijd is het speelgoed juist te weinig uitdagend.

Speelgoed voor 0-3 maanden

In de leeftijd 0-3 maanden is een baby eigenlijk nog te jong om zelf te gaan spelen. Een mobiel met bewegende figuurtjes of een zacht melodietje is dan fijn om naar te kijken. En zelfs daar kan een baby op deze leeftijd al te veel prikkels door ervaren. Rond de 3 maanden kan een speelkleed leuk zijn. In het begin zal er altijd korte tijd met speelgoed gespeeld worden, later kan dit langer.

Speelgoed voor 3-6 maanden

In de fase 3-6 maanden kan bijtspeelgoed prettig zijn. Ook een rammelaar kan fijn zijn. Speelgoed om de motoriek te ontwikkelen kan in deze fase van de ontwikkeling geïntroduceerd worden. Knuffels kunnen in deze fase in trek komen.

Speelgoed voor baby 6-12 maanden

In deze fase zullen de meeste baby’s al veel meer kunnen. Educatief speelgoed dat daarbij hoort, mag dus best wat uitdagender zijn. Denk aan een bal, speelgoed om mee te bouwen en puzzeltjes. Vanaf deze leeftijd leren kindjes zelf zitten en zetten ze hun eerste stapjes. Ook onze vormenpuzzel is vanaf 6 - 18 maanden in trek. Aan de ruime tijdsindicatie kun je zien dat niet iedere baby op hetzelfde moment in dezelfde fase is. Houd daar goed rekening mee in je keuze bij welk speelgoed kopen.

Educatief speelgoed 1 jaar

Speelgoed voor een 1 jaar oude baby is heel anders dan waar we dit artikel mee begonnen. In deze fase van ontwikkeling kruipen de meeste baby’s, kunnen ze zelf zitten en soms al een stukje lopen. Een knuffel blijft geliefd en is ook altijd een leuk baby cadeau. Verder blijven de puzzels en bouwblokken tot late leeftijd boeien. Wel kan het zijn dat jouw baby toe is aan een moeilijker niveau. Zoek je een puzzel voor educatief speelgoed 2 jaar, dan zal deze al een stuk moeilijker zijn dan bij babyspeelgoed 1 jaar.

Baby’s Only, specialist in speelgoed voor de kleinste onder ons

Wat is pedagogisch verantwoord speelgoed? Bij Baby’s Only hebben we veel tijd besteed in de ontwikkeling van ons speelgoed. Leerzaam speelgoed 1 jaar is daardoor anders dan voor de jonge kindjes. Wij specialiseren ons gericht op de baby leeftijd. Je vindt dus nog wel speelgoed in onze webshop als stapeltorens en puzzeltjes, maar geen fietsjes of keukentjes. Tot educatief speelgoed 3 jaar kun je dus goed bij ons slagen, daarna moeten we je doorverwijzen.

Waar rekening mee houden bij babyspeelgoed kopen?

De fase van ontwikkeling is zeer belangrijk bij je keuze voor baby speelgoed kopen. Wanneer je voor het eerst jouw baby speelgoed geeft, blijf er dan bij om te kijken hoe hij of zij het ervaart. Zelfs een muziekdoosje of muziekmobiel kan op jonge leeftijd beter niet te lang aangezet worden.

Fase van ontwikkeling ondersteunen

Onthoud dat iedere ontwikkeling doorgemaakt moet worden en een baby zich op alle manieren blijft ontwikkelen. Het is dus niet eerst de grove motoriek en dan de fijne motoriek maar beide tegelijk. Misschien leert jouw baby met 7 maanden met duim en wijsvinger objecten te pakken, maar na ongeveer een jaar pas lukt het om een blokkentoren te maken. De grove motoriek blijft zich ook ontwikkelen; eerst is het leren zitten en kruipen en later lopen. Speelgoed waar een baby zijn hele lichaam bij kan gebruiken valt al snel onder grove motoriek oefenen. Blijf beide dus stimuleren met bij de leeftijd en ontwikkeling passend, educatief speelgoed.

Babyspeelgoed aanbieding

Laat de prijs je niet ervan weerhouden om het juiste speelgoed voor jouw baby te kopen. Dat je baby er soms met enkele maanden al geen interesse meer in heeft, maakt niet dat het speelgoed niet nuttig is geweest voor de ontwikkeling. En zoek je goedkoop baby speelgoed? Kijk dan in onze baby sale. Hier vind je speeltjes van een hoogwaardige kwaliteit maar dan met korting.

Vragen? Neem contact op

Zeker als nieuwe ouders kunnen wij het ons maar al te goed voorstellen dat je vragen hebt. Maak je geen zorgen, wij zijn dé specialist in baby artikelen. Ons assortiment bevat inmiddels ruim 1800 producten. Van hele praktische babyartikelen voor slapen en verzorgen tot educatief speelgoed; je vindt het bij ons allemaal en je kunt over al dit soort producten advies inwinnen. Neem dus nu contact op en maak gebruik van onze brede kennis. Wij horen graag van je.