3 juni 2022

8 tips voor een leuke inrichting van je baby box

Wanneer kun je je baby in de box leggen? Vanaf vlak na de geboorte kun je al beginnen met je baby korte tijd in de box te leggen. Hou daarbij wel altijd toezicht. Vanaf 3 maanden zal je baby ook in de box kunnen spelen. Omdat de box meestal in de woonkamer staat, kan je kleintje bij de gezelligheid zijn en wennen aan de geluiden. Juist omdat de box zo’n prominente plek in de woonkamer heeft, is het leuk om deze mooi in te richten. In dit artikel lees je 8 tips voor een leuke inrichting van je baby box. We beginnen daarbij met een belangrijk basis-onderdeel; een boxkleed.

Het boxkleed kopen

De basis van de inrichting van je baby box is het boxkleed. Het is belangrijk dat je het juiste formaat boxkleed koopt. De veiligheid van je box wordt bepaald door een boxkleed waar de baby niet onder terecht kan komen, maar die wel groot genoeg is om de randen van de box te bekleden, zo kan je baby zich niet stoten. Eventueel combineer je het met een boxbumper waarmee je de zijkanten van de box kunt bekleden. Daarmee is de hele box een zachte plek waar je baby comfortabel in kan liggen en zich behaaglijk in kan voelen. Om het juiste boxkleed te kopen, meet je de afmetingen op. Koop altijd een echt boxkleed en geen normaal kleed. Voor de veiligheid van de baby in de box is een bepaalde dikte en stevigheid gewenst.

Wat zijn de afmetingen van een box?

Er bestaan geen standaard maten boxen, maar gelukkig zijn er wel een aantal veel voorkomende maten. Voor de boxkleden hebben we boxkleed 75x95 en 80x100. Dit zijn de meest voorkomende maten die in veel boxen passen. De eerstgenoemde wordt gezien als klein formaat en de tweede als normaal formaat.

Boxkleed 75x95

Een boxkleed 75x95 kies je voor boxen met een lengte tussen ongeveer 67 en 71 cm en een breedte van 92 tot 93 cm. Zoals je ziet is er dan een kleine opstaande rand die voorkomt dat je baby zich kan stoten. Ga je zelf een box maken voor je baby? Hou dan ook deze formaten aan. Je kunt ook voor het grotere formaat kiezen. Ook hier vertellen we graag wat meer over.

Boxkleed 80x100

Een boxkleed 80x100 kopen doe je voor een box met afmetingen tussen de 97x100 cm en 80x100. Bij de laatstgenoemde heb je geen opstaande rand doordat het boxkleed de afmetingen van de box heeft. Een boxbumper kopen kan dit oplossen.

Ronde boxkleden

Een rond boxkleed koop je alleen als je ook een ronde box hebt. Voor ronde boxkleden gelden specifieke maten. De boxkleden van Baby’s Only hebben een afmeting van 90 of 95 cm in diameter. Je houdt hier ook de afmeting iets ruim aan.

Tip 1: kies een mooie plek voor de box

Je zet de box voor het raam of in een rustige hoek van de kamer. Het is fijn voor je kindje om een rustig plekje te hebben waar wel voldoende te kijken valt. Zeker in de eerste maanden is het kindje nog te klein om te spelen. Ook het blikveld is beperkt. Wat je in het blikveld plaatst, zal je kindje reuze interessant vinden. Hang daarom bijvoorbeeld een boven de box hangend muziekmobiel.

Tip 2: hang een muziekmobiel boven de box

Zoals in de vorige tip genoemd, is kijken voor je baby belangrijk. Met een muziekmobiel kan je kindje kijken naar de vrolijk bewegende figuurtjes. Met een muziekmobiel is er bovendien een vrolijk geluidje te horen en lijken de figuurtjes te dansen. Een muziekmobiel kan gezien worden als het eerste baby speelgoed, maar zeker niet het enige.

Tip 3: Speelgoed voor in de box

In je box kun je baby speelgoed plaatsen. Bij Baby’s Only maken we babyspeelgoed in verschillende stijlen. Denk aan houten baby speelgoed of een rammelaar. Doordat de stijlen overeenkomen in meerdere producten, krijg je eenheid en rust. Ook voor je kindje is dit leuk, want het figuurtje die hij of zij kent van het muziekmobiel, is vaak ook verkrijgbaar als babyknuffel.

Tip 4: Leg niet te veel speelgoed in de box

Voor de veiligheid van de baby in de box leg er je de eerste weken nog geen speelgoed in. Naarmate je kleintje ouder wordt, kun je speelgoed geven. Plaats echter niet teveel speelgoed in de box en liever geen grote knuffels waar je kindje onder terecht kan komen. Hoe leuk zo’n grote beer in de hoek staat, als het gevaarlijk kan zijn, kun je deze beter later geven als je baby overgaat naar peuter.

Tip 5: Kies een mooi kleurenthema

Bij Baby’s Only doen we ons best om kleuren te kiezen die zowel prettig zijn voor je baby om naar te kijken als voor jezelf. De stijlvolle baby accessoires zijn er in meerdere thema’s. Als je zelf een box gaat maken, of een bestaande box gaat schilderen, laat je dan inspireren door de verschillende stijlen die wij bedacht hebben. Een combinatie van stijlen is ook mogelijk natuurlijk.

Tip 6: Lampje boven de box

Met een wandlamp in de vorm van een duikboot, maan, raket of ballon, geef je de ruimte rondom de box vorm. Je maakt snel en makkelijk een echt kinderhoekje in de kamer. Het zachte licht is prettig om op donkere dagen aan te zetten. Zeker als de box in de hoek staat.

Tip 7: Koop meerdere boxkleden

Hoe lang kan de baby in box? De meeste ouders ruimen de box rond de eerste verjaardag op. Dit betekent dat een box in de meeste gevallen een jaar in de kamer staat. In die tijd is het fijn om meerdere boxkleden te hebben. Koop direct meerdere boxkleden zodat je ze makkelijk kunt wassen en altijd een reservekleed hebt. Bovendien is het leuk om af te wisselen.

Tip 8: Opruimen doe je met een boxzak

Tot slot willen we de tip geven om een boxzak te kopen. Met een boxzak kun je het speelgoed bewaren in een mooie, stijlvolle opbergruimte. Je hangt deze aan de buitenzijde van de box. Heb je meer speelgoed dan in één zak past? Koop dan een tweede in dezelfde kleur of een bijpassende kleur.