https://www.babysonly.nl/info/tog-waarden-uitleg-baby-s-only/_461____NL
  Verberg prijzen   Verberg prijzen
Zoek een artikel...

TOG-waarde

Alle dekentjes, slaapzakken en dekbedovertrekken van Baby’s Only zijn veilig voor baby’s en getest op TOG-waarde. Dit gebeurt door een onafhankelijk testinstituut, TÜV Rheinland in Arnhem.

Wat is TOG-waarde?

De TOG-waarde (Thermal Overall Grade) is een aanduiding voor de warmteweerstand en isolatiewaarde van textiel. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer en beter het materiaal isoleert.

De TOG-waarde dient als hulpmiddel om te voorkomen dat de baby oververhit raakt. Omdat elke baby anders kan reageren op toedekken en kleding is het belangrijk om het comfort goed te blijven controleren aan nek en voetjes (de huid mag niet klam of koud aanvoelen).

Materiaal

Het maakt niet uit welk materiaal wordt aangeschaft voor kleding of de babykamer. Zowel natuurlijk (katoen, wol) als synthetisch (acryl, polyester) bedtextiel is geschikt voor een baby, zolang het bedje kort en strak opgemaakt wordt. Het kind kan dan niet met het hoofd onder de dekens raken, zodat er nauwelijks gevaar bestaat voor warmtestuwing.

Wat is de TOG-waarde voor een veilig babyslaapcomfort?

Of bijvoorbeeld een dekentje warm genoeg is voor het kind, hangt onder andere af van de kamertemperatuur waar het kindje slaapt. Veilige TOG-waarden voor een baby, gemeten bij kamertemperatuur, liggen tussen 0 en 4.

Kamertemperatuur:               TOG:

Tot 16°C                                     max. 4,0 TOG

16°C tot 20°C                            2,0 – 3,5 TOG

20°C tot 24°C                            1,0 – 2,0 TOG

Boven 24°C                               max. 1,0 TOG

Opmerking

Let goed op als je een artikel zoals bijvoorbeeld een dekentje dubbelvouwt. De TOG-waarde wordt dan ook verdubbeld. Dit geldt ook voor meerdere lagen over elkaar.

Rekenvoorbeeld 1: een deken met teddyvoering heeft een TOG-waarde van 2,4. Als je deze dubbelvouwt wordt de TOG-waarde 4,8 (2x2,4). Dit is boven de geadviseerde maximum TOG-waarde van 4,0.

Rekenvoorbeeld 2: een slaapzak heeft een TOG-waarde van 1,3. Als je deze combineert met een deken met een TOG-waarde van 3,0 wordt de totale TOG-waarde 4,3 (1,3+3,0). Dit is boven de geadviseerde maximum TOG-waarde van 4,0.

Dubbelvouwen of laag over laag wordt daarom niet altijd geadviseerd!

 

Sitemap | Algemene Voorwaarden | Cookies | Privacy© Copyright Babysonly.nl